Makaleler

‘’Üç Adımda Nasıl Yırtarız Abi’’ Z Kuşağı Meslek Seçimi

Z Kuşağı Meslek Seçimleri İçin Sordu Ve Tabi Lisan-ı Hâliyle ;

‘’Üç Adımda Nasıl Yırtarız Abi’’

Merhaba Sevgili Dostlar,

Başlarken bir hatırlatmayla başlamak istiyorum, akademik eğitim almak isteyenler için tercih önerileri yapan bir uzman değilim.

Mesleki ve diğer hayati deneyimlerim çerçevesinde danışan birey veya işletmelerin değişim ve dönüşümlerine rehberlik eden biriyim.

‘’Üç Adımda Nasıl Yırtarız Abi?’’ Sorusuna cevap arayacağız ya?
Şöyle başlayalım,

Malum tercih arifesindeyiz, Üniversite giriş sınavlarına hazırlanan genç kardeşlerimizin kestirmeden hızlıca ’’Hayatımı Kurtaracağım’’ düşüncesiyle hazırlandığına şahit oldum.
Bazı kardeşlerimizin akademik eğitimden beklentisi şöyle; mezun olduktan sonra bir işletmenin organizasyon şemasında bir kutucuğa yerleşmek, geçimini emekliliğe kadar oradan kazanmak!
Geçtiğimiz yıllardan (2010 öncesi) kalma klişe bir kariyer planı, dört yıllık fakülte mezuniyetiyle uzman kimliği sahibi olmak en yaygın hedeflerden biri. Bu umutla bekleyenlerin sayısı hiç de az değil.

Birde fakülte mezunu olup kamu personeli olarak atanmak gibi hayal kuranlar da epey kalabalık (KPSS ciler) Devlet memuru olup; krizlerden, çekişip didişmelerden uzak olayım diyenler. Oysa ki ülkemizde çalışan nüfusunun %10 na sahip kamu, açtığı sınavlarla her yılkendi nüfusunun en çok %10 kadar personel alımı yapıyor ki (yaklaşık 300 bin) kamu personeli olma hayali kuran potansiyeli güçlü arkadaşları hayretle izliyorum.

Üniversiteye meslek edindirme kursu gibi yaklaşmak büyük yanılgı. Bir çoğu zeki ve çalışkan çocuklar fakat evde ve çevrede yaşanmış iktisadi problemlerden etkilenmiş, benzer durumlarla yüzleşmek istemeyenler. İyi belirlenmiş hedef belirleme bahtiyarlığına erişmeliler. Eğitimcilerin aile ve öğrencileri bu konuda aydınlatması elzem. Bizlerde buradan dilimiz döndüğü elimiz işlediği kadar katkıda bulunalım istedim.

İş dünyasının üniversite mezuniyetine ait yaklaşımlarına birkaç örnekte ben vermek isterim.
İş başvurularında mezuniyetinizin hangi üniversiteden olduğu ilk dört yılda merak ediliyor.
Kısacası mezuniyet diploması iş görüşmesine çağrılmak için işe yarıyor. İş görüşmelerinde sorgulananları II. makalemde yazacağım.

‘’Çalışma İklimi’’ne özen gösteren işletmeler, adaylarda pek ‘tecrübe’ aramıyor, daha farklı yetkinlikleri sorguluyorlar. Bizde de ‘’çalışanlar’’artık insani kaynak değil; ‘’İşletme Kültürü’’ nün “besleyicileri” ve “destekçileri” olması isteniyor.

Türkiye’nin sayılı kuruluşlarından bazıları (Örn.AKBANK) İK departmanlarının ismi İNSAN ve KÜLTÜR Gnl.Md. olarak değiştiriliyor.
Kültürde nereden çıktı diye merak edenler için bir sonraki makale paylaşımımda etraflıca değineceğim.

Kısa yoldan meslek sahibi olmayı umanları düşünmeye yöneltmek amacıyla şu araştırma sonuçlarının duyulmasını istiyorum, meslekler ve yetkinlikler hakkında yapılan araştırmalarda‘’meslek ömrünün’’ 10 yıla kadar daraldığı ‘’yetkinliklerin’’ ise beş yıla kadar gerilediğiaraştırma sonuçlarında var. Bu demek oluyor ki kırk-elli yıllık iş hayatımızda on yılda bir meslekî olarak zorlanacağız. Kullandığımız uygulamalara ait yenilikleri öğrenerek kendimizi
yenileyeceğiz, teknoloji hızlı ilerliyor, bu yıl öğrendiğin en fazla beş yıl o haliyle kullanılıyor.

Değerli arkadaşlarım, dijital dönüşüm, yapay zeka ve robotlar için kulağınız doludur! En basitinden dijital dönüşüm ve yapay zekayı kullanmak demek, iş ortamında yarın ne iş yapacağı belli olan masalardaki işleri akıllı uygulamalar yardımı ile yapılmasını sağlamaktır.

Türkiyede ve dünyada dijital dönüşümle tanışması beş yıl kadar sonrası için tahmin edilen bir çok uygulama salgının da yardımıyla bir yılda tanıştıkları iddia ediliyor (HBR Harvard Business Review Türkiye) bence de makul, abartı değil.

Genç arkadalar sizler de okul hayatından hayat okuluna geçeceğiniz yıllarda hayli şaşırtıcı durumlarla karşılaşmaya hazır olmalısınız. Şu birkaç satırda üniversite eğitim sürecinin meslek edinme süreci olmadığı, işletmelerin organizasyon şemalarındaki bir kutucukta yer kapmaya dahi yetmeyeceğini kavramış olmalısınız.

Üniversite eğitim süreci bilgiye erişmek, araştırma yapmak, analiz etmek gibi yetkinlikler
kazandırabilir.

Araştırmalardan ve profesyonel işletmelerin önem verdiği kriterlerden anlaşılan yepyeni henüz duymadığımız kişisel yetkinlikler kazanmamız talep ediliyor.

21.yy ilk çeyreğinde çalışma hayatında yükselen değerleri, değer üreten nitelikli bireylerde aranan becerileri, diğer bir değişle ‘’Üç Adımda Nasıl Yırtarız Abi? Sorusunun cevabını bir sonraki paylaşımda ele alalım inşallah.

Bu paylaşım diğer bir deyişle ‘’Nasıl Yırtamazsınız’’ sorusuna kısa bir cevap oldu.

Kanalımıza abone olmanızı ve bildirimleri açık bırakmanızı tavsiye ederim, takipte kalın!

Şimdilik hoşça kalın, sağlıcakla kalın.

Youtube kanallarım;
TurkiyeNLP
Değişim Rehberi Kanalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir