.Genel

Dijital Erişim Çağında HIZLI OKUMA Yeteneği Kazanın

Nam-ı diğer ‘’Fotografik Okuma’’ 80’li yıllarda tanıştık, hayli yaygınlaştı, şu an okullarda en çok talep gören yetkinlik. Amaç ders takibinde ve sınav performansında özgüven kazanmak.

Hızlı Okuma Teknikleri (Mobil Uygulamalı) Kitabımızda; bilgi, beceri geliştirme ve yeteneğe dönüşümü uygulamalı olarak hazırladık, istifade edebilirsiniz.

Söze, bilgi üretiminin hızla genişlemesinden başlamak istiyorum.

Taşınabilir cihazlarla birlikte internete bağlı tüm cihazların sayıları milyarlarla ifade ediliyor. Her biri bilgiyi alıyor, aldığını depoladığı biligiyi farklı yapılarda farklı mecraların kullanımına hazır hale getirebiliyor, dillere destan … malum.

Katıldığım bir panelde dinledim; Atmosfer dışında 400 km bizden uzakta, Çinli, Amerikalı-Avrupalı ve Rus üç grup toplam 10 kişi 300, 400 hatta 600 günden fazla süredir görevlerini sürdürüyorlar.

Ne yapıyorlardır dersiniz? Ellerine ulaşan bilgiyi işliyor, deneyler yapıyor, hiç aklımıza gelemeyecek sonuçlar elde ediyor olmalılar. Ne işlerine yarayacak diye sorarsanız, hayata değer katacak verilere dönüşmesini murat ediyorum.

Günlük hayatta en çok kullanılan ve bilgi üretmesi için heyecanla beklenen araçlar otomobiller, TOGG ve benzeri akıllı araçlar beklentiyi karşılayacak gibi görünüyor.

Büyüyerek yayılan bilgi, öğrenme ve teknolojik gelişmeler denkleminde ‘’bilen insan’’ olmanın değeri azalıyor, eğitim metotları ve içerikler çok kısa sürede işe yaramaz hale geliyor. Gündemi tutabilene aşk olsun.

Bilen, bilgi dağarcığını aktaran olarak yaşaması imkansızlaştı, eriştiği bilgiyi deneyimleyip öyle ya da böyle ‘değer’ üretebilen yetenekler için geleceğin daha iyi olcağını tahmin etmek zor değil. Türkiye’de ve Dünyada açık pozisyonlar için yetenek kıtlığı yaşanıyor.

%75 oranında aranan pozisyonlar açıkta.

Anlamı?

Yeteneksizlik, işsizlik ve çaresizlik zamana yetişemeyenlerin derdi.

Ebeveynler, öğrenciler, çalışanlar nereden başlamak gerek derseniz, uzmanlarımız ‘’daha önce bildiklerinizi unutarak’’ diyorlar. Yeni öğrenmelere açık olmak gerek.

Kitabın yerini tablet ve telefonlar alırken kağıt üzerinde okuma metinleri ve kitaplar dijitalle yer değiştiriyor.

Doğduğu günden itibaren kucağında bulduğu cihazın ekranına dokunup, hayatı ve dünyayı parmaklarını ekrana sürterek keşfeden Z Kuşağı bilgiye erişim hızını yakalamasına rağmen okuma metnine uzun süre bağlı kalma sıkıntılarıyla boğuşuyor. Erişim hızı anlama ve kavrama için gerekli odaklanmayı sabote ediyor.

Dijital mecranın sebep olduğu olumsuzluklarıyla baş etmek için kaynaklara ulaşmak zor değil. Bildiklerimizin %95 ini okuyarak öğreniyoruz, çağı, bu zamanı yakalamak için anlayarak okumaktan başka henüz çaremiz yok, kitap ve okumakla bir türlü bağ kuramayanların birincil sorunu odaklanma aralığının kısa olması yani metne bağlı dikkatini verme süreleri çok az olduğundan ve maalesef merak hissinin azalması. Konserve veri, eğlenceyi TV ile yatsımızştık, bedenen ve bilişsel tembellik çoğumuzun derdi.

‘’Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri’’ temelinde okuma metinlerine bağlanma sürelerini uzatmak ve bağlanma gücü arttırmaya yönelik metotlardır.

‘’Fotografik Okuma’’ Gözün gördüğünü beyne aktarılması ve görüntünün zihin arşivinde kayıtlı anlamının bilinçli zihne hızlıca ulaşmasını sağlayarak anlam bütünlüğünü çok hızlıca elde etmektir. Bunun için satır üzerinde kelimelere göz gezdirmek yeterli. Beynimiz bunun için sadık yardımcımız.

Kelime blokundan kelimeler bloklarına geçmek yani aktif görme alanını genişletmekle anlık beyne aktarılan kelime sayısı çoğalır, egzersizlerler bir kelimeden kelime gruplaması kademeli eğitimlerde çalışılır.

Okuma metninin kitap veya ekran olması Hızlı Okuma Teknikleri kullanmayı etkilemez.

Fotografik Okuma olarak ta andığımız Hızlı Okuma tekniklerinin önemli ikinci unsuru kelime grupları arasında göz sıçramalarının hızlandırılmasıdır.

Hızlı Okuma Teknikleri Kullanılması halinde metne bağlı kalındığında s verilmez ve zihne üşüşen anlamlara anlık fikir kırıntıları boşluk bulup giremez.

Bu tekniklere ait geniş bilgi kitabımızda anlaşılır şekilde anlatılıp zengin uygulamalarla öğrenme ve yetenek geliştirme kolaylaştırılmıştır.

Hızlı Okuma Tekniklerine her geçen gün daha çok ihtiyaç duyacağız, görme problemi olmayan herkes bu yeteneği geliştirebilir.

Otantikkitap.com veya diğer tüm kitap satıcılarından kitabımızı temin edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir