Kontörle dinlenen girişimciler
Salgında ihtiyaçlar, planlar ve yeniden planlama işlerimizi zorlaştırdı.
Salgından korunarak çalışma ve eğitim düzenimizi yeniden yapılandırdık.
Sosyal hayatın salgın sonrası önceliklerin belirlenmesinde özenli tutum ve davranışta yeterli çoğunlukta mutabakatı başaramadık, grip sezonu ile bulaş riski çoğalmaya başladı.
Çalışma ve eğitim hayatımızın alınan tedbir uygulamalarıyla kesintiye uğramayacağını umuyoruz.
CVD-19 salgını küresel ekonomik gelişmelere bağlantılı olarak toplumları değişime zorladı, özellikle çalışma ve eğitim süreçleri salgın hengâmesinde bu değişime uyum sağladığını müşahede ediyoruz; uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve ilgililer için digital mecrada, bedelsiz veya makul ödeme şartlarıyla sunulan içerikler ‘’yok artık’’ dedirtecek kadar …
Kafeteryaların, nargile salonlarının dolup taştığı boş vakitlerin heder olduğu yakınlamaları çok işitir olmuştuk.
2020 yılı Türkiye kitap yayınında rekora doymuyor, dijital eğitim ve paylaşım platformları teveccühten çok memnunlar ve içerik zenginleştirmek için telaştalar. İstanbul Bahçelievler Belediye Kültür Müdürlüğü tarafından tertip edilen uzaktan eğitim programlarını beş ay kadar yoğun gündem ve yüksek katılımla tamamladım. Yeni programlar için hazırlıklar devam ediyor. Yayınlamayı tasarladığım kitap çalışmalarım sekteye uğramıştı bu süreçte @otantikkitap aracılığı ile yayın hazırlıklarına hızla devam ediyorum.
Öyle böyle değil, düşünme fırsatı bulan genç tasarımcılar ve yatırımcılar ’’değer katmak’’ heyecanıyla gayretle çalıştıklarını ve yarınlaı için yoğun mesailerle çok başarılı işler çıkardıklarına şahid oluyorum.
Üniversitelerin tesis ettiği TEKNOKENT platformlarının yanı sıra özel sektöre ait ofis-kampüs girişimci çalışma platformları, özel sektör – KOSGEB- Üniversite işbirlikleri ile gerçekleştirilen TEKMER platformları görmeye, denemeye değer. Girişimci İş Adamları Vakfı (GİV) –Türkiye Gençlik Vakfı TÜGVA – KOSGEB işbirliği ile birçok ilde TEKMER platformları açmak için henüz protokol imzaladılar. Sabırsızlıkla bekliyoruz.
Bu arada çocuklar unutulmuyor, girişimci firmalarla birlikte bazı STKlar, kamu kurumlarının da işbirliği ile çocukların hayallerini açmaya, yeni tasarımların ilk adımları iş fikirleri çıkarmak için maddi ve manevi fedakarlıklarda bulunuyorlar. DeneYap atolyeleri ve TEKNOFEST hazırlıkları övünç kaynağı girişim programları.
Yarınlarımızdan daha ümitli olmamız için ‘’Yarını Şimdiye Çağıranlar’’ ın çoğalıp faaliyetlerini hızla yaygınlaştıracağını umuyorum, gelişmiş ülkeleri teknoloji tasarı üretmekte kısa zamanda yakalayacağımız inancındayım.
7/24 güvenlikli çalışma, Profesyonel & Sosyal Etkinlikler, Toplantı ve Sunum ortamları, global-network misafir ağırlama, sınırsız internet, yemek ve ikramlarının olduğu, spor-duş, müzik-meditasyon, elektrikli araç şarjı, bisiklet-skuter parkı, dinlenme-uyku odalarının olduğu Z kuşağının rağbet edeceği platformlar gün geçtikçe çoğalıyor, maliyetleri uygun hem de bir çoğu kontör karşılığı ile.
Bunca güzel gelişmelerin hızlandırıcısının CVD-19 salgını olduğunu gözlemliyorum. Buluşma yerlerinin etkinliklerin dönüşümü hayallerin yeni iş fikirlerine evrilmesi, bilginin ticarileştirilmesine katkısı sevince coşkuya vesile oluyor.
Otomasyonun genişlediği, dijital mecra üzerinden paylaşımların hızlandığı, hızlı düşünüp özgün tasarım çözümleri olanların değer kattığı bir neslin yetiştiğini görmekten mutluluk verici daha neler olabilir?
Özçekim paylaşımları 2021 gençliği için yeterli yetkin içerikler olmayacak. Amerikan kahve zincirinde takılmak bu aralar çok sıradan.
Şimdi zaman bir problem/zorlanmayı keşfedip çözümünü üretmek. Değer katmak için gözlem yapmak girişimciliğin ilk basamağı. Yapabiliriz.
İncelemenizi öneririm;