Makaleler

İnsana ait trendlerde son 10 yılda neler değişti? (Derleme)

 

Yayınlanan dünya mutluluk raporunda dikkat çekici sonuçlarla başlayalım,

2013’te dünya mutluluk sıralamasında 77. sırada olan memleketimiz bu yıl 112. Sırada olduğu ölçüldü.  10 yıl öncesine göre mutsuz olmamızın sebebi daha fazla olumsuz deneyim yaşamamızdan kaynaklanabilir.

Gallup’un küresel duygu durumu araştırmasında dünya olumsuz deneyim endeksinde bundan 10 yıl önce Türkiye 16. Sıradayken, bu sene 6. Sıraya yükselmiş durumda, yani aslında biraz daha kırılganız.

Tam da bu sebeple insanı daha da merkeze almak zorundayız!

Bir de yetenek kıtlığı gibi bir derdimiz var, aslında bu sadece Türkiyenin derdi de değil. Son 10 yılda bireysel çapta yetenek kıtlığı rekor seviyelere ulaştı. Dünya genelinde 2022 yılında rekor seviyelere ulaştı.

Dünya genelinde 2022 yılında yetenek kıtlığı ortalamaları %75’i buldu. Yani şirketlerin %75’i 10 yıl öncesinden daha farklı olarak ‘artık aradığımız yetkinlikte insan kaynağına erişmekte zorluk çekiyoruz’ diyor.

Bu oran 10 yıl önce %35 olarak açıklanıyordu. 2022 yılında Türkiye %71’lik yetenek kıtlığı oranıyla kapatıyor. 10 yıl önce Türkiyede yetenek kıtlığı %57 olarak gözlemleniyordu.

Türkiyenin eğitim gerçeğide son 10 yılda nicelik bakımından hayli değişti. Bu sene ülkemizde 208 üniversitemiz var, 129’u devlet üniversitesi. Bundan 10 yıl önce Türkiyede üniversite sayısı 167 idi ve bunların 100’ü devlet üniversitesiydi.

Bugün Türkiyenin üniversitelerinde yaklaşık 8.3 milyon öğrenci eğitim görüyor. Bundan 10 yıl önce yarı yarıya sayıdaydık. 4 milyondan biraz fazla üniversite öğrenicimiz vardı.

Dünya Ekonomik Forumu her 5 yılda bir geleceğin iş gücü için yetkinliklerini açıklar. 2025’in yetkinliklerinden örneğin;

  1. Sırada analitik düşünme ve inovasyon var.
  2. Sırada aktif öğrenme ve öğrenme becerileri,
  3. Sırada karmaşık problem çözme var.

Bundan 10 yıl önce 2015’in yetkinlikleri açıklandığında Dünya Ekonomik Forumu şu kavramlardan bahsediyordu;

Karmaşık problem çözme, başkaları ile iş birliği, insan yönetimi.

O zaman ilk 10 listesinde; kalite kontrol, hizmet odaklılık, aktif dinleme, muhakeme gibi gibi yetkinlikler de vardı.

Bugün artık, yılmazlık, stres tönetimi, öznel yenilikci(creative)lik, öznellik, insiyatif gibi yetkinlik (vasıf) lerden bahsediyoruz.

Bundan 10 yıl önceki Türkiyedeki araştırmalarda o dönemin süreçleri için en çekici işveren markası niteliklerinin içerisinde;

  1. Sırada, gelecek için sağlam referans olması gözleniyordu.
  2. Sırada öznel yenilikçilik(cerative) ve dinamik iş ortamı,
  3. Sırada profesyonel eğitimi ve gelişim talebi kendini gösteriyordu.

O dönemin (10 yıl öncesinin) öğrencileri ve gençleri, İlk 10 içerisinde misal iyi bir maaş ve yeni haklar gibi finansal unsurları işveren markası nitelikleri içerisinde telaffuz etmiyordu.

2022 de Türkiyede en çekici işverenlerinin en çok öğrencilerle ilişkilendirilen, öğrencilerin işverenlerden en çok beklediği unsurlar da;

  1. Sırayı Profesyonel gelişim
  2. Sırayı maaş aldı.
  3. Sırada ise Türkiye gençlerinin artık çok önemli bir kısmının talebi olan bir unsur var,

uluslararası çalışma ve seyahat fırsatları.

Yeni çekici işveren olma nitelikleri de son 10 yılda ziyadesiyle değişti. Tıpkı kariyer profilindeki değişiklik gibi.

10 yıl önce HBR’da yayınlanan araştırmada, Türkiyenin üniversite öğrencilerinde karşılaşılan en çok çıkan profil lider profiliydi. Yani 2013 yılı üniversite öğrencilerinin çalışma hayatında en büyük beklentisi liderlik pozisyonlarına gelmekti.

2022 de gelindiğinde çok yoğun bir oranda yüksek seviyelerde çok ulusçu profille karşılaşılıyor. Yani 2022 yılında Türkiyede üniversite öğrencileri anket sorularına en çok şunu söylediler; ben Türkiye dışında kariyer yapmak istiyorum. Artık çok ulusçu profilleri, Türkiyede kariyer yapmaya ve Türkiyede istihdam fırsatlarına dair ikna etmeye çaba sarf ediliyor.

Benzer şekilde en çok tercih edilen sektörlerde de belirgin değişiklikler oldu, 2013 yılında bundan 10 yıl önce yayınlanan araştırmada Türkiyede o dönemin üniversite öğrencisi gençler en çok çalışmak istediği endüstriler; mühendislik, bankacılık, yönetim ve strateji danışmanlığı, yazılım, bilgisayar ve eğitim endüstrileriydi.

2022 yılında 1. Sırayı, e-ticaret aldı. Bu yıl ki araştırmalarda katılımcı üniversite öğrencilerinin %20 sinin en beğendiği sektör e-ticaret olarak kendini gösterdi. 2. Sırada Bilgisayar, yazılım ve teknolojileri, 3. Sırada eğitim sektörü geliyordu.

Elbette ortalama maaş trendleri de üniversal eko sistemde ölçme yapılan sektörlerde de büyük bir farklılık gösterdi.

Yeni geçtiğimiz 10 yılda bir çok şey değişti, önümüzdeki 10 yıl da daha büyük değişikliklere gebe olacak.

Bu bizi daha  fazla insan merkezli olmaya, insana dair trendleri değil insana ait ihtiyaçları daha iyi okumaya yönlendirmeli.

Gelecek 10 yılda esnek ve hibrit çalışmanın insan yönetimi dünyasına imza atacağı muhtemel. Çünkü çalışanların beklentileri insan kaynakları liderlerini hiç olmadıkları kadar zorluyor.

Bir başka temanın organizasyonel esneklik olacağı değerlendiriliyor. Ne kadar beklenmedik olursa olsun hayatımızda bizleri yönetecek çevikliğe ve güvene sahip olmak o kadar zor olmamalı.

Bu yüzden daha esnek organizasyonel kültürler geliştirmek zorundayız.

‘İnsan analitiği’ liderlerin ve insan yönetimi dünyasının profesyonellerinin üzerinde daha fazla duracağı konulardan bir olacak gibi görünüyor. Yani İnsan kaynakları, insan analitiği söz konusu olduğunda sadece öngörülere destek olmayı değil yönetim kurulu kararlarında da daha fazla ön planda olmayı ve daha fazla söz sahibi olmayı talep edebilir.

Şirketlerin çeşitlilik, hakkaniyet ve kapsayıcılıkla ilgili daha fazla çaba içerisinde bulunması gerekiyor. Daha sürdürülebilir uygulamalara ihtiyacımız var, bizi zorlayan bir 10 yıldan çıktık.

İçine girdiğimiz yeni 10 yılımızda daha heyecanlı daha mutlu ve çevik olmak umuduyla …

CEO lar bu umutları gerçekleştirmek için önümüzdeki 10 yılda 4 temel stratejiye odaklanırlarsa belki hep birlikte başariliriz;

  • Yetenek stratejisi,
  • Eko sistem stratejisi,
  • İnovasyon stratejisi,
  • Amaç stratejisi

‘Hep beraber amacımızın ne olduğunun farkında olduğumuz bir 10 yıl dileği ile’.

 

Kaynak; Universum Türkiye

@evrimkuran

@HBRTurkiye

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir