Makaleler

“Gemisini yürüten kaptan”

 

Kazancın tadı tuzu olduğunda yorgunluğun lafı olmaz,

Terini silerken kazanmış insanın yorgunluğu fırtınadan kurtulmuş kaptanın sahile dönüşü gibi dir.

2013 yılından bu güne yüksek tempolu gergin ve heyecanlı süreçler yaşıyoruz.

Gezi olayları ile başlayıp 17-25 Aralık operasyonları ile tavan yapan gerginlik, 30 Mart seçimleri ve çekişmeli muhalefet herşey e rağmen iktidar partisinin zaferi ile sonuçlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucu belli bir süreç olarak sıcak yaz günlerinin tek gündemi oldu.

Haydi yaz bitti okullar açılıyor, yeni iş sezonuna giriyoruz 1,5 yıllık seyir bitti- bitiyor demeye kalmadı “Kobani” provakasyonu ile aylarca meşgul olduk.

Amacım haber özeti yapmak değil elbette, fakat aklın ucundan geçmeyecek şeyler olmaya başlamz mı?, ham petrol fiyatları %55 e varmak üzere gerilemeye başladı. ABD kendi ürünlerine teveccüh satınalma yapıp stoklarını depolarına çekerken US $ artmaya başladı.

Herkez şaşkın! Bir yandan enflasyon düşüşü istenirken, öte yandan faizlerin indirilmemesindeki ısrar piyasaları şaşkına çevirdi.

“İşlerin tadı tuzu kaçtı”  vadeler uzadı, işler tatsız, nakit ise saklandı.

2013 mayısında başlayan stres 2015 haziran seçimlerine kadar süreceği anlaşılıyor.

İyi gelişme diye adlandıracağımız olay “Çözüm süreci” , halk sürece sessiz kalmakla destekleğini ifade ediyor. “Kürt sorunu”nun perde kapatacağı anlaşılıyor.

İş dünyasından umutla bekleyiş sürüyor, malum seçim arefesi, doğal olarak iş piyasası seçim stresi ile işine ihtiyatlı adımlarla yoluna devam ediyor.

Herkesin dilinde; seçimlerden sonra hareketlenir mi piyasalar? Evet bir miktar hareketlenir elbet, yaz sezonu sebebi ile sükünet biraz daha devam eder, yeni hükümet, güven oyu, meclis tatili derken sonbaharda bütçe müzakereleri ve oylamalar…

Takvim 2015 sonuna geldiğinde olanlar olmuş 3.dönem iktidarıyla yeni hükumeti ve dünyada olan biteni yeniden çerçeveleyip yolumuza devam edeceğiz.

Bu arada olan küçük ve orta ölçekli firmalara oluyor. Yedek akçeler tükenmiş, borçlanmalar, ertelemeler, yeni alışverişlerde uzatılan vadelerle sıkıntı sürüyor.

Durgun suda kayık yüzdürmek kolay,  her an rafting alanına düşeceğiz endişesi ile piyasalar ihtiyatlı davranmaya devam edecek.  Dostlarım “sermayeden yemeden” yılı tamamlayanın gemisini yürüten kaptan olacağını ifade ediyorlar.

Kesinlikle, bu sıkıntılı sürecin arkasında yurt içinde güzel gelişmelere şahid olacağız. AB ve ortadoğuda  “beklenen son” daha ne kadar gecikir bilinmez. Yurt içi piyasalardaki olumsuz tesiri bir süre daha devam edeceği anlaşılıyor.

Düşük enflasyonda, küçük bütçeli alışverişler, uzun vadeli ödemeler, daha geniş müşteri platformları en doğru tercihler olacaktır.

Yüksek katma değer beklentisi ile inşaat sektörüne özenenler bu sektörün çalışma modelini,  bu gün bulundukları yörede inşaat sektörü finansal performansını hiç olmazsa bankacı dostları aracılığıyla sorgulamaları doğru kararlar için kaynakları olacaktır.

2013-2014-2015 piyasa stresleri ile gemilerini yüzdüren kaptanları can-ı gönülden kutluyorum. Bütün bu olan bitene rağmen durumumuzu “Allah’ın inayetinde olduğumuzun en önemli delili” olarak nitelendiriyorum.

Güzel  ülkenin başarılı kaptanlarını  selamlıyorum.

Allah bizimle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir