Makaleler

Devlet memuru gençlik ile mi “Yeni Türkiye” yi inşaa edeceğiz?

Hayatın önemli hatta en önemli meşgalesi ekonomi oldu. Diğer insani ve içtimai meseleler ile ilgi alaka ekonomi üzerinden kendine yer ediniyor.

Faaliyet konusu İnsana Yatırım olan bir iş adamı olarak özellikle son 10 yıldır işgücüne katılacak gençlerin “kulağının üstüne yatmak” eğilimine gerçekten takılıyorum.

12-13 yıldır AK Parti İktidarı insana yatırım yapmak üzere ADALET’li süreçler geliştireceğim iddasıyla hayli gayret sarfetti. İşe alım sınavları, atamalar yeni teknoloji ile bir çok mesafe kat edildi.

İstihdam da adalet, hak, hukuk, iyileştirmeler sürerken 1999 ve 2008 krizlerinde ekonomik çaresizliği, yıkılan hayalleriyle yaşanan hüsranları öğrenen istihdam adayları KPSS vs. sınavlar ile “kapağı devlete atmak” fikrini tuttu, azmeden genç arkadaşlar maaşlı istikrarı sevdi.

İstikrarı kim sevmez ki? Çaresizlikten kaçınmacı yaklaşım milyonlarca dinamik genci devlet kapısında itaatkâr memur olmaya itmiş oldu.

Bir önceki kaleme aldığım makalede İŞKUR istanbul Md. Sn. Muammer Coşkun beyin paylaştığı verileri bu sütunlarda paylaşmıştım. Mesleksiz İşsizlik ile İŞKUR mücadeleye devam ediyor.

Her yıl 750-800 bin kişi iş hayatına katılırken “kapağı devlete atmak” tercihlerin en başında yer alıyor.
2014 İşgücünün % 55,9’u lise altı eğitim düzeyine sahip.

Devlet memuru gençlik ile mi “Yeni Türkiye” yi inşaa edeceğiz?

Küçük büyük işletmeler tırım tırım nitelikli eleman, üzerine yatırım yapılabilir çalışan bulmak için göbek çatlatıyor. Dinamik gençlik harıl harıl KPSS ye çalışıyor olmalı.

Petrol ile beraber gelen düşük enflasyon, bir türlü düşemeyen yüksek faizler, yurt ekonomisinin taşıyıcıları KOBİ’lerde işlerin durgunluğu ve nakit sıkıntısı ile boğuşurken çat kapı gelen çeşit çeşit beyanname ve ödemeler ve müteferrik masraflar bıçağı kemiğe dayadı.

Eh bu ortamda “devlete kapağı atıp” kulağının üstüne yatmak isteyen haksız mı?

Neyse, hamdolsun Devlet otoritemiz rakamlar ile çalışıyor, bütün bu olan biteni yakından izliyor olmalılar ki Genç Girişimcilerin, KOBİ yatırımcılarının motive edilme ihtiyacı en yüksek seviyeden fark edildi.

Son iki haftanın konusu Girişimcilik ve KOBİ destekleri oldu.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Davos toplantılarında Sn. Başbakanımızın Türkiye Ekonomisi ve AB sürecimiz hakkında yaptığı açıklamaların satır aralarında duyduklarım cevapsız sorularıma ümit ışığı oldu.

Başbakanımız Davos dönüşü müjdeyi verdi; Girişimcilere destek, hibe ve krediler arttırılıyor. Rakamlar, rakamlar…

Sn. Cumhurbaşkanımız TÜMSİAD genel kurulunda Türkiyeye yatırımların önüne set çekme gayretleri olanların yaptıklarını özetleyip, başta Merkez Bankasının dikkat etmesi gerekenler hakkında hatırlatmalar yaptı. Girişimciler Vakfının ödüllendirdiği genç girişimcilere övgüler ile ödüller verildi.

Aynı gün akşam, Sn. Başbakan “YENİ TÜRKİYE YOLUNDA” adıyla yaptığı TV konuşmasında girişimcilere, istihdam alanı açmak isteyenlere destek, hibe ve kredilerin arttırılması hakkında aldıkları kararları açıkladı. Hayırlı olsun.

“YENİ TÜRKİYE” HEDEF-2023, HEDEF 2071 ÜLKÜSÜ; Katma değer üreten, birlikte kalkınmayı önemseyen, ortaklık kültürü geliştirmiş, teknolojiyi yakından takip ederek değişime ayak uydurmakta yetkin, dünyalı vizyona sahip genç girişimciler, istihdam alanı açanlar ve üretenler ile ulaşılabilir.

Genç arkadaşlara nasihatim, önce girişimcilik tercih edilmeli, şayet istidat keşfedilemiyorsa memuriyet için sözüm yok!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir